Ga naar hoofdinhoud
Van Zorg naar Gewoon Leven Logo

Kick-off programma Community care

In het dorpje Austerlitz organiseren inwoners samen het welzijn, de zorg en wonen met zorg in de gemeenschap, zij werken daarin samen met zorgorganisaties, de woningcorporatie en de gemeente.

Het dorpshuis in Austerlitz was dan ook dé perfecte locatie voor de kick-off van het programma community care van Zilveren Kruis Zorgkantoor.

Best practices

Programma community care

Zo’n 40 community care initiatieven bundelen krachten binnen het programma om de implementatie en ontwikkeling van community care te versnellen in de 11 zorgkantoorregio’s van het Zilveren Kruis Zorgkantoor. Het programma bestaat uit 3 onderdelen:

  1. Een lerend netwerk in logisch gevormde clusters. Zij delen initiatieven kennis, middelen en ervaringen, ondersteund door een digitaal kennisplatform, vergelijkbaar met een ‘openbare Wikipedia’.
  2. Een lange termijn denk en doe tafel: een groep die vanuit het lerend netwerk lange termijn oplossingen bedenkt voor zowel binnen als buiten het systeem rondom lange termijn thema’s, zoals community care beleid en financierbaarheid.
  3. Sturing op de ontwikkeling door Zilveren Kruis Zorgkantoor: stimuleren tot ontwikkeling en verbreding van (succesvolle) community care initiatieven, met resultaatgerichte sturing vanuit gezamenlijke kaders op (boven)regionaal- en projectniveau.

Kick-off 1 november

Op 1 november verzamelde zo’n 70 deelnemers van verschillende inwonerinitiatieven, zorg-, woon- en leeforganisaties zich in het Dorpshuis van Austerlitz en dompelen zich onder in het thema community care. De focus van de dag:

  • Wat is community care en heeft het voor positieve effecten op de samenleving?
  • Wat is de beste aanpak?
  • Wat zijn goede voorbeelden?

Diverse inspirerende sprekers deelden hun visie waaronder Jan Smelik, Birgit Oelkers, prof. Dr Gerjan Navis en Marian Zegwaard. Goede voorbeelden deelden hun ervaringen: Wijkcoöperatie ‘Oost voor Elkaar’, Austerlitz Zorgt, Buur&Zo, Voorzorgcirkels, Samen Buurten, Steunsystemen, De Grachtenpromenade en Vilans.

Deze kick-off werd georganiseerd in nauwe samenwerking met Nederland Zorgt voor Elkaar (NLZVE).

“Wij bedachten ons dat we eigenlijk veel meer collega’s hebben die betrokken zijn bij dit project en die we zo’n dag als vandaag ook gunnen om allerlei inzichten op te doen en je te laten inspireren.” Deelnemer Kick-off community care – Zilveren Kruis Zorgkantoor

Ben je benieuwd? Bekijk dan de aftermovie!

Contact

Neem voor meer informatie over het programma contact op met uw eigen inkoper of de programmamanagers Jenna KleingeldMarieke Timmermann

Zelf een initiatief of mis je iets?

Neem contact met ons op via onderstaande knop om een vraag te stellen of jouw initiatief te delen.

Neem contact op