Ga naar hoofdinhoud

Samen bewustworden van wat nodig is voor de kanteling

Diverse organisaties uit Midden-Brabant werken samen onder de noemer SamenRichtingGeven. Zij maakten theatervoorstellingen, gedichten en andere vormen van inspiratie die je kunnen helpen om de beweging van zorg naar gewoon leven in te zetten of uit te bouwen.

Visie

Voorbereiden op ouder worden door middel van theatervoorstellingen

Zorg verlenen voor ouderen zoals we dat in de afgelopen decennia gewend waren is op korte termijn niet meer haalbaar. Het aantal ouderen neemt toe. Zorgvragen worden complexer. Er zijn niet genoeg mensen om deze zorg te bieden. We staan op een kruispunt. Er moet iets veranderen. Niet alleen in de ouderenzorg, maar in de hele samenleving. Het vraagt lef en actie van ons allemaal om er straks te zijn voor ouderen die ons écht nodig hebben.
Geen leuk, maar wel reëel nieuws. Een samenwerkingsverband van ouderenorganisaties in Midden-Brabant maakte als onderdeel van hun bewustwordingscampagne een serie theatervoorstellingen die ouder wordende mensen ‘aan’ zet om zich voor te bereiden op een nieuwe levensfase.
Best practices

De aanpak

Bewustwordingscampagne

De bewustwordingscampagne bestaat uit vijf theatervoorstellingen langs vijf actielijnen: ‘Actieve voorbereiding op ouder worden’, ‘De zorgzame samenleving’, ‘Juiste zorg op de juist plek en het juiste moment’, ‘Aandacht voor medewerkers’ en ‘Inzet van zorgtechnologie’.

Maatschappelijke dialoog

Doel van de bewustwordingscampagne is om met (toekomstige) ouderen, mantelzorgers, medewerkers en stakeholders, de dialoog, het maatschappelijk debat aan te gaan. Om bewustwording van de gezamenlijke verantwoordelijkheid in het vorm geven aan de (toekomstige) zorg voor ouderen op gang te brengen.

Opbouw

In iedere voorstelling staat een actielijn centraal, komen mensen uit de praktijk aan het woord, delen ze de learned lessons en raken ze elkaar door een gedicht of een lied.

Toolbox 'Actieve voorbereiding op ouder worden'

Hier vind je de toolbox die Samenrichtinggeven.nl maakte over ‘Actieve voorbereiding op ouder worden. Theater, gedichten etc.. Laat je inspireren!

Toolbox 'De zorgzame samenleving'

Hier vind je de toolbox die Samenrichtinggeven.nl maakte over ‘De zorgzame samenleving’. Indringende voorstellingen, gedichten etc.. Prachtig!

Toolbox 'Juiste zorg op de juiste plek en op het juiste moment'

Hier vind je de toolbox die Samenrichtinggeven.nl maakte over de juiste zorg op de juiste plek. Theatervoorstellingen, inspiratie etc.. Geniet ervan!

Toolbox 'De medewerker van de toekomst'

Hier vind je de toolbox die Samenrichtinggeven.nl maakte over ‘Aandacht voor zorgmedewerkers’. Indringende verhalen, theater, inspiratie etc.. Veranderen begint met bewustwording!

Voorstelling 'Zorgtechnologie'

Hier vind je de toolbox die Samenrichtinggeven.nl maakte over ‘Zorgtechnologie’. Indringende verhalen, theater, inspiratie etc.. De toekomst begint met bewustwording!

Zelf een initiatief of mis je iets?

Neem contact met ons op via onderstaande knop om een vraag te stellen of jouw initiatief te delen.

Neem contact op