Ga naar hoofdinhoud
Van Zorg naar Gewoon Leven Logo

“Wij sluiten aan bij je eigen wijze en maken samen thuis leidend zodat we de beweging maken van zorg naar gewoon leven”

“Wij sluiten aan bij je eigen wijze en maken samen thuis leidend zodat we de beweging maken van zorg naar gewoon leven”

Over de Coalitie van Zorg naar Leven

In 2023 hebben vijf zorgaanbieders (Icare, Laurens, Zorgbalans, Zorgspectrum en ZuidOostZorg) en Zorgkantoor Zilveren Kruis de handen ineen geslagen om een unieke beweging te starten. De missie van de coalitie onder de noemer Coalitie van Zorg naar Gewoon Leven is: “Wij sluiten aan bij je eigen wijze en maken samen thuis leidend zodat we de beweging maken van zorg naar gewoon leven”. De ambitie van de coalitie is om een landelijke versnelling te maken van initiatieven die bijdragen aan ‘van zorg naar gewoon leven’. Daardoor kunnen meer mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen met passende zorg- en aandacht voor welzijn van zorgaanbieders.

We moeten anders
We zien dat de toegankelijkheid van de zorg onder druk staat. Ook in de toekomst moeten mensen kunnen blijven rekenen op passende zorg. Dit vraagt de komende jaren om transitie om de zorg toekomstbestendig te maken: we kunnen anders en we moeten anders.

We willen ook anders
We willen ook dat het meer gaat over het leven van mensen dan over hun zorgvraag. Niet iedere hulpvraag is een zorgvraag, en voor de kwaliteit van leven van mensen is het ook veel beter als we bij die hulpvragen breder kijken naar een passend antwoord dan alleen vanuit zorg.

We kunnen gelukkig ook anders
We zien al veel mooie initiatieven van zorgaanbieders. Bijvoorbeeld initiatieven gericht op het verbeteren van de zelfredzaamheid van klanten en/of de inzet van informele zorg. Met alle betrokken partijen gaan we de komende jaren onderzoeken en samenwerken, zodat we de zorg slimmer en efficiënter organiseren en toewerken naar een toekomstbestendig zorglandschap

Stap voor stap maken wij ‘thuis’ wonen en leven leidend
Tiemen Meijer (Manager inkoop ouderzorg Wlz): “van Zorg naar Gewoon Leven is een gelaagde verandering die wij vanuit Zilveren Kruis, samen met zorgaanbieders willen vormgeven. Stap voor stap maken wij thuis wonen en leven leidend. Wij zijn klein begonnen door goede voorbeelden met elkaar te delen. Dat kan wat ons betreft nog beter. In een organisatie, maar ook in een regio bestaan gelijksoortige vraagstukken en werken we soms aan dezelfde projecten. Door met elkaar te delen en in beweging te komen, willen wij de leefwereld van klanten en de zorgwereld dichter bij elkaar laten aansluiten. Daarom is het nodig om ook domein overstijgend hiernaar te kijken”.