Ga naar hoofdinhoud

Wlz zorg thuis

In 2022 is Zorgkantoor Zilveren Kruis, samen met Icare en ZorgSpectrum, gestart met het landelijk opschalen van de beweging Vertrouwd Thuis. In deze beweging is een landelijk dekkend lerend netwerk gecreëerd waarbij alle geleerde lessen rondom starten en opschalen van Wlz zorg thuis (VPT en MPT) met elkaar worden gedeeld. Dit met als doel om cliënten de mogelijkheid te bieden om langer thuis te wonen en onnodig uit huis plaatsing te voorkomen.
Inmiddels zijn zorgaanbieders van alle regio’s en zorgkantoren aangesloten bij deze beweging. Door het inzetten van regionale aanjagers, kunnen zorgorganisaties ook geholpen worden bij verandervraagstukken zoals het starten of het doorontwikkelen van Wlz zorg thuis.

Visie

Visie Vertrouwd Thuis

Vanuit Vertrouwd thuis ontvangt de cliënt zorg, welzijn en huishouding die afgestemd is op zijn/haar persoonlijke wensen, behoeften en voorkeuren, waarmee er meer keuzevrijheid geboden wordt. De cliënt staat als mens centraal en niet de beperking of ziekte. Wij willen de cliënt als mens, met zijn/haar levensverhalen, leren kennen, zodat wij kunnen bijdragen aan uw betekenisvol leven. Dit houdt in dat we een relatie aangaan met elkaar en van daaruit met aandacht en in rust voor u onderzoeken wat we voor u kunnen betekenen.

 

Opschaalbaar format
Wlz zorg thuis kan op verschillende wijze geleverd geleverd worden; Volledig Pakket Thuis (VPT) of Modulaire Pakket Thuis (MPT)
Er is een VPT waaier ontwikkeld waarin waarin voorbeelden genoemd worden hoe je het kan organiseren. Dit is terug te vinden bij ‘succesfactoren’.

Om VPT succesvol te starten of op te schalen, hebben we de do’s en don’t en leiderschapskenmerken opgehaald.

Best practices

Er zijn tal van voorbeelden van initiatieven die het zelfstandig thuis bevorderen. Het gaat dan niet alleen over VPT en MPT, maar ook bijvoorbeeld Sociale Benadering Dementie.