BedSense helpt ouderen aan betere nachtrust
Er zijn prachtige praktijkvoorbeelden in de zorg, waarmee zichtbaar wordt hoe belangrijk het is voor ouderen om hun eigen regie te behouden. Ook als iemand al in een zorglocatie woont. De inzet van zorgtechnologie kan bijdragen aan hun eigen regie, ook in de nacht. Op twee locaties van ZorgSpectrum werken zorgmedewerkers met de Momo Bedsense. Deze technologieoplossing helpt ouderen aan een betere nachtrust zonder fysieke controle en aanwezigheid van zorgmedewerkers.
Zorgtechnologie sensor per app biedt gemak
Momo BedSense werkt met een app, die de zorg inzicht geeft en overzicht over alle bewoners op een afdeling van het verpleeghuis. De app is gekoppeld aan een bedsensor die onder het matras ligt. De sensor registreert via geavanceerde technologie mircro- en macrobewegingen van degene die op het matras ligt. Via de app kan de zorgmedewerker gemakkelijk zien wie er in bed ligt en wie er onrustig wordt en aanstalten maakt om uit bed te gaan.
Intelligente bedden die zorgen voor rust in de nacht
De intelligente bedden zijn ontwikkeld om onder meer valpartijen en doorligwonden te voorkomen. Ze registreren het als een patiënt uit zijn of haar bed gaat of hiertoe aanstalten maak. Er volgt dan een exit alarm. De verschillende sensoren in de bedsensor kunnen druk(verdeling) en trillingen meten. Het gaan dan om meerdere sensoren van verschillende typen in één bedplaat. Achter deze sensoren werkt een computerprogramma die de signalen van de sensoren interpreteert en omzet in bruikbare informatie.
ZorgSpectrum heeft meer aandacht voor ouderen door tijdwinst
In de nacht geeft dit veel rust voor zowel de zorgmedewerkers als voor bewoners. Zorgmedewerkers kunnen duidelijk zien wanneer hulp nodig is en komen daardoor niet onnodig in de kamer van de bewoner. Als er wel hulp geboden moet worden, is er meer tijd en ruimte om aandacht te geven aan de bewoner.
Een rustige start van de dag wil toch iedereen
In de ochtend gebruiken zorgmedewerkers de Bedsense door te kijken wie als eerste uit bed geholpen wil worden. Tegelijkertijd hoeft de zorgmedewerker ’s ochtends niet eerst alle kamers langs, met het risico daarbij bewoners wakker te maken. “Bewoners die nog rustig in bed liggen, kunnen dan gewoon lekker blijven uitslapen. We sluiten aan op hun natuurlijke ritme,” aldus een zorgmedewerker van ZorgSpectrum. Daarmee zorgt de Bedsense ook voor zorgmedewerkers voor een rustige start van de dag. Een mooi voorbeeld van ‘zorg’ naar ‘gewoon leven’.