Hoe start ik met community care?
Hoe start ik met community care?
29 februari kwamen zo’n 25 deelnemers bij elkaar rond de vraag “hoe start ik met community care?”. Er zijn aansprekende initiatieven gedeeld, naast kennis, inzichten en valkuilen. @Anja Stakenburg en @Atjhintya Adhin, betrokken bij inwonersinitiatief Flatkamer Diemen, @silke Rissewijck van @Sensire vertelden over hun community care ervaringen tot nu in de verpleeghuiszorg. @Anna Riemersma van @Cordaan benadrukte het belang van een buurtverbinder als spil in een wijk en hoe belangrijk samenwerken is.
Drie van de meest opvallende inzichten zijn:
Sluit aan op de vraag:
Alles is er al. Er is vaker van alles georganiseerd vanuit een vaststaand aanbod. Stap hieruit en sluit meer aan op de behoeften van de gemeenschap.
Zorg voor één aanspreekpunt:
Zorg voor een laagdrempelig bereikbaar en zichtbaar persoon in de rol van buurtverbinder. Iemand met mandaat, die weet wat er in het formele en informele veld speelt en met alle partijen in contact blijft. Ook als iets niet makkelijk op te lossen lijkt. Dit kan een wijkondersteuner of buurtcoach zijn, of ook iemand vanuit een bewonersinitiatief.
Autonoom leiderschap van betrokken sleutelpersonen:
Bij community care betekent dit het geven van vertrouwen en verantwoordelijkheid aan de gemeenschap om zelf keuzes te maken en naar oplossingen te zoeken. Hierdoor ontstaat er ruimte voor echte verandering.
Deze bijeenkomst is een activiteit van ons netwerk #communitycare. Zo’n 80 initiatieven komen samen in het programma community care om het ontwikkelen en implementeren ervan te ondersteunen in de 11 zorgkantoorregio’s van Zilveren Kruis Zorgkantoor.
Wilt u meer over weten over het programma community care, of inzicht krijgen in de kennisproducten? Kijk dan op de website vanzorgnaargewoonleven.nl.