In Rotterdam-West krijgen mensen in een kwetsbare positie wél de hulp die ze nodig hebben
Onderzoek laat zien dat groepen aan de onderkant van onze samenleving duidelijk minder kansen hebben in de samenleving, én minder vertrouwen in elkaar en in de overheid.
In deze aflevering gaan we naar Rotterdam-West, een gebied dat veel van de verkeerde lijstjes aanvoert. Hoge werkloosheid, veel mensen met schulden, eenzaamheid, mentale problematiek. Maar… óók een levendige wijk met enorm veel maatschappelijk initiatief.
Dennis Lohuis, één van de oprichters van het inwonersinitiatief Zorgvrijstaat, vertelt hoe zij zorg toegankelijk maken voor mensen met een lage sociaal-economische positie: van aanschuifmaaltijden tot schuldhulpverlening en GGZ.
“Ga eens twee maanden van een pakketje van de voedselbank leven. Is het goed voor mij? Voel ik me vernederd? Is het voldoende geweest? En als het antwoord nee is, pak dan dat hele systeem aan.” Aldus Tim ’s Jongers die pleit voor een toegankelijke overheid voor mensen die het meest onder druk staan.
Laat je prikkelen. Het probleem ligt bij de mensen die regelingen opstellen, niet bij de mensen die ze niet begrijpen. Hoe overbruggen we deze kloof en slaan we de brug?
Luister hier alle afleveringen of in je favoriete podcast app
Spotify Apple Podcasts
Relevante links
- Artikel Binnenlands Bestuur: Rotterdams burgerinitiatief bokst dingen voor elkaar
- Tims ’s Jongers boek: Armoede uitgelegd aan mensen met geld
- LinkedIn groep van Zorg naar Gewoon Leven
Altijd op de hoogte van de nieuwste berichten.
Wil jij altijd de nieuwste artikelen en updates direct in je inbox ontvangen? Abonneer je op onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en inzichten! Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van wat er speelt en mis je nooit meer waardevolle informatie.
Schrijf je nu in en blijf geïnformeerd!
"*" geeft vereiste velden aan