- De personen uit het netwerk nemen actief en proactief acties op zich:
Dit kan variëren van boodschappen doen en vervoer regelen tot emotionele ondersteuning en het bijhouden van afspraken. - Wederkerigheid en gelijkwaardigheid:
De focus ligt op ondersteuning voor één persoon, maar binnen de doealitie zijn de leden ook onderling solidair en steunen ze elkaar. - Flexibiliteit:
De inhoud van de doealitie en de ondersteuning bewegen mee met de veranderende behoeften van het individu en de mogelijkheden van het netwerk. - Emotionele verbinding:
De banden binnen een doealitie zijn vaak diepgaand en gebaseerd op persoonlijke relaties en genegenheid.
Waarom een andere term?
Omdat het onderscheid tussen formele en informele zorg vaak leidt tot systemen, protocollen en schotten. En die helpen zelden écht.
Samen Doen nodigt uit tot iets anders: een manier van denken en werken waarbij mensen centraal staan. Waarin we nieuwsgierig zijn naar elkaar, lef tonen, echte aandacht geven en ruimte maken voor experiment. Altijd in gesprek, ook als het even schuurt.
De ondersteuning is flexibel en beweegt mee met wat iemand op dat moment nodig heeft. Want iemand die moeite krijgt om het leven te blijven leiden zoals hij of zij gewend was, heeft in het begin andere behoeften dan later.
Samen Doen in de praktijk: de doealitie
De term doealitie is afgeleid van coalitie en gaat over doen en afstemmen. Het is de manier waarop we Samen Doen in de praktijk vormgeven. Een doealitie bestaat uit mensen uit iemands netwerk: partner, familie, vrienden, buren, vrijwilligers, en soms ook professionals. Samen zorgen ze ervoor dat iemand verder kan. In overleg met de persoon zelf, vanuit diens wensen.
De kracht van een doealitie ligt in de praktische uitvoering en coördinatie van dagelijkse dingen, emotionele steun en ondersteuning: waarbij de verantwoordelijkheid gedeeld wordt.
Werken in de lijn van Samen Doen
In de lijn Samen Doen werken en inspireren we vanuit de doealitie. Wie wat doet, spreek je samen af. Dat is geen vast stappenplan, maar een dynamisch proces.
Dat is soms even schakelen, voor iedere zorgprofessional of bestuurder. Maar het maakt het werk ook rijker, menselijker en een stuk minder voorspelbaar: op een goede manier. Wat ga jij vandaag al anders doen?
Benieuwd waarmee je kunt beginnen? Laat je inspireren tijdens de bijeenkomst Tijd voor Anders Denken en Doen op 3 september.