Ga naar hoofdinhoud

In De Miente in Gorredijk staat het gewone leven centraal en geven bewoners daar zélf invulling aan. ZuidOostZorg ondersteunt hen én hun netwerk daarbij en is er wanneer er professionele zorg nodig is.

De Miente is een bijzondere locatie in Gorredijk. Het uitgangspunt van de locatie ligt in de naam besloten: het woord ‘miente’ vindt haar oorsprong in de ‘meent’, een stuk gemeenschappelijke grond waar je samen verantwoordelijk voor bent en samen gebruik van maakt.

Bewoners van De Miente huren zelf hun appartement van de woningbouwcorporatie. Zij organiseren daarbij ook zelf hoe hun dagelijks leven er uit ziet. Samen met hun familie en vrienden en waar nodig met hulp van ZuidOostZorg; De Miente is hun thuis. De uitgangspunten in De Miente zijn dan ook helder: wat je zelf kunt, doe je zelf, wat het netwerk kan doen, doet het netwerk en voor wat niet meer lukt wordt naar een oplossing gezocht, waarbij ook altijd wordt gekeken naar de mogelijkheden van technologie. Op de manier komt professionele zorg pas op het laatst in beeld, waardoor bewoners van De Miente gewoon zelfstandig hun leven leiden.

Vertrouwen en gelijkwaardigheid
Volgens Heidi Hoekstra, HBO VGG in De Miente, is het netwerk van een oudere hierin een cruciale factor: “De samenwerking tussen bewoners, hun netwerk en de professionele zorg wil je zoveel mogelijk optimaliseren. Dit doen we in De Miente door aan te sluiten bij wat bewoners en hun netwerk nodig hebben, door zichtbaar te zijn en door gesprekken voeren waarbij vertrouwen en gelijkwaardigheid hoog in het vaandel staan. Er achter komen wat ‘de vraag áchter de vraag’ is, is daarbij erg belangrijk.  Wat heeft iemand écht nodig en hoe kunnen we dan écht ondersteunen? Waar we vroeger vaak dachten dat zórg het antwoord was, is het dat heel vaak ook juist niet.”

Zelf doen, wie wil dat nou niet?
“Mensen willen graag zelf de regie hebben”, zegt Annie Jongsma, regiomanager van De Miente. “Autonomie, zelf beslissen hoe jouw leven er uit ziet, is belangrijk. Voor iedereen. Daarvoor hoef je van ouderen echt geen aparte doelgroep te maken, dat ontwikkelt zich al heel vroeg in een mensenleven.” Annie benadrukt daarom ook het belang van de beweging Van Zorg naar Gewoon Leven. “Daarmee zetten we centraal wat centraal zou moeten staan. Niet wij, maar het leven van de mensen om wie het gaat en de mensen om hen heen. En het mooie is dat we daarbij zien dat de vraag naar professionele zorg daarmee afneemt, wat ook in het licht van vergrijzing en de schaarste aan zorgprofessionals natuurlijk een positieve ontwikkeling is. Wat we in De Miente zien ontstaan is dus een win/win-situatie en daar zijn we ontzettend trots op.”