Ga naar hoofdinhoud
Van Zorg naar Gewoon Leven Logo

Voorzorgcirkels

Een groep mensen die bij elkaar in de buurt wonen en bereid zijn om elkaar te helpen als dat nodig is.

Visie

Een groep mensen die bij elkaar op korte afstand woont en die bereid zijn om elkaar te helpen als dat nodig is.

Wat is een Voorzorgcirkel

Een Voorzorgcirkel is voor jong en oud en bestaat uit een groep mensen, die bij elkaar op loopafstand wonen, dus in een buurt of straat. En deze groep mensen is bereid om, als dat nodig is, elkaar te helpen met hand- en spandiensten. Soms vindt men dat dat al vanzelf gebeurt. Maar toch zijn er nog veel mensen die een vraag niet dúrven stellen of het gevoel hebben er alleen voor te staan. Soms is ook onduidelijk wat men graag voor elkaar zou willen doen als het nodig is. Vandaar dit model Voorzorgcirkel.

Voorbeelden om van te leren

Voor de voorzorgcirkels zijn er een aantal mooie initiatieven om van te leren. We hebben er een paar voor jou op een rijtje gezet.

Land van Cuijk: het is een kleine moeite om naar elkaar om te kijken

Schrijver Jan Terlouw ging eind 2016 viraal met zijn uitspraak over het touwtje in de brievenbus, en hoe dit kinderen én volwassenen in staat stelde bij iedereen binnen te lopen. “We vertrouwden mekaar”, benadrukte hij over het centrum van Utrecht uit de jaren 50. Dat is nu anders. Mensen kennen soms hun eigen buren nog niet eens. Dat brengt ongemak en zelfs risico’s met zich mee. Gelukkig voor de sociale verbondenheid worden er steeds meer voorzorgcirkels opgericht in de regio, mede dankzij Sociom, Pantein en Mooiland.

Lees hier het artikel

Almere

Deventer

Succesfactoren

De basis onder Voorzorgcirkels samengevat

  • Je ontwikkelt ‘uit voorzorg’ een cirkel of netwerk om je heen; voor het geval dat.
  • Gezonde vitale ouderen helpen zorgbehoeftige ouderen
  • Inventarisatie van hulpvraag en hulpaanbod
  • Organiseren van vraag en aanbod
  • Een cirkel bestaat uit 8/9 tot 12/13 personen
  • Het creëert een zorgzekere situatie: verzekerd van zorg
  • Het is vrijwillig maar niet vrijblijvend
  • Op loop- en fietsafstand
  • Neemt werk uit handen van professionele organisaties
  • Bestrijdt eenzaamheid

Het resultaat

Deze manier van omzien naar elkaar maakt vragen stellen gemakkelijker omdat het normaal is dat men elkaar in de buurt iets kan vragen. Iedereen die meedoet heeft het telefoonnummer van de verbinders. Als er een vraag gesteld wordt, bekijken de verbinders of iemand uit de groep een aanbod heeft dat daaraan tegemoet komt. Ook letten de verbinders erop dat niet steeds dezelfde persoon wordt gevraagd voor een bepaald klusje.

Aan de slag? Klik hier voor het implementatieplan.

Goed om te weten

Als iemand een aanbod doet, behoudt men altijd de vrijheid om te laten weten als het niet uitkomt op dat moment. De ervaring leert dat er vaak wél iemand beschikbaar is die het kan doen en hetzelfde aanbod heeft gedaan. Want het mooie is dat veel mensen graag iets voor een buur doen, dus het aanbod is overwegend zeer ruim!

Zo creëren we, ook uit voorzorg, voor iedereen die meedoet een zorgzame structuur in je eigen buurt.

Meer lezen

Voorzorgcirkels als antwoord op Vergrijzing – Henk Geene

In de praktijk

Hoe begin je

Een Voorzorgcirkel start met een bijeenkomst van belangstellenden die bij elkaar in de straat of buurt wonen. Uiteraard krijgt men uitleg over de werking én kan men op een formulier aanvinken wat men graag zou doen voor een ander.

Oók: als iemand op dat moment een vraag heeft, die niet op eigen kracht opgelost kan worden. Denk daarbij aan praktische zaken zoals een klusje in huis, een maaltijd, iemand helpen met de computer, vervoer, gezelschap, een hondje uitlaten enzovoorts.

Verbinders

Twee personen van de groep worden de verbinders van de Voorzorgcirkel. Zodat er twee mensen zijn die het overzicht hebben op wat er aangeboden en gevraagd wordt. Zij kunnen bemiddelen in vraag- en aanbod en nieuwe bewoners introduceren.

Vrijwilliger

Voor ingewikkelde vragen kan het nodig zijn om professionals in te schakelen. De verbinders kunnen daarvoor contact opnemen met een opgeleide vrijwilliger die snel kan doorschakelen naar professionele hulpverleners van zorgorganisaties in de eigen buurt.

Doe je mee?

Heb je belangstelling om óók een Voorzorgcirkel in je straat, buurt of vriendengroep op te zetten? Of heb je er vragen over?
Neem dan contact op met Henk Geene, bedenker en ontwikkelaar van de Voorzorgcirkels – henkgeene3@gmail.com .

Zelf een initiatief of mis je iets?

Neem contact met ons op via onderstaande knop om een vraag te stellen of jouw initiatief te delen.

Neem contact op