Ga naar hoofdinhoud
Van Zorg naar Gewoon Leven Logo

VPT in de praktijk

Visie

Achtergrondinformatie

Er is ontzettend veel informatie beschikbaar over VPT. De meest relevante en interessantste presentaties en masterclasses van o.a. Actiz en Vilans vind je hier op deze website.

Daarnaast heeft Zorgkantoor Zilveren Kruis een inspiratieboekje ontwikkeld. Dat is terug te vinden via deze link.

Financieel: Businesscase en rekentool

Om een goed inzicht te krijgen in de kosten en opbrengsten van het implementeren van VPT in de organisatie, is een businesscase belangrijk. Hieronder vind je een voorbeeld businesscase over VPT. Let op! Dit is een voorbeeld en afhankelijk van vele factoren zoals strategische keuzes binnen je eigen organisatie. Deze maak je zelf dus nog op maat voor je organisatie.

Daarnaast zijn er ook 2 rekentools toegevoegd. Deze rekentool kan de wijkverpleegkundige/VPT team gebruiken bij het inzetten van VPT.

Icare heeft een stroomschema ontwikkeld voor de financieringsstromen. Dit is een begrijpelijk en interessant financieel plaatje die wij graag met je delen.

VPT-waaier

Er bestaat geen blauwdruk of een standaard implementatieplan voor het implementeren van VPT binnen je eigen organisatie. Alle keuzes die nodig zijn om VPT in te richten, vragen namelijk eerst om strategische keuzes. Uit ervaring blijkt dat de eigen visie van de organisatie op WLZ Zorg thuis allesbepalend is. Dit bepaal je door vanuit de cliënt en mantelzorger te redeneren wat voor hem of haar belangrijk is bij het langer thuis wonen. Op basis van deze visie kun je vervolgens operationele keuzes maken, die in lijn liggen met de koers en identiteit van de organisatie. In onderstaande VPT waaier vind je inspiratie hoe je VPT in kan richten, met concrete voorbeelden.

.

Best practices

Inzet personeel in VPT team

Bij het bieden van VPT staat niet de zorg centraal, maar het welzijn en welbevinden van de cliëntDe VPT waaier beschrijft hoe verschillende onderdelen van VPT georganiseerd kunnen worden. Hierin wordt ook gesproken over een VPT team. In verschillende delen van het land is er geëxperimenteerd met het inzetten van een ‘leefondersteuner’ of ‘aandachtgever’ in een VPT team. Vanwege het grote succes van de inzet van deze zorgmedewerkers, vind je een aantal functieprofielen als voorbeeld. Ook kun je het maatjesproject van Vivium downloaden, waarbij zij succesvolle samenwerking tussen formele en informele zorg hebben opgezet. Daarnaast staan hieronder voorbeelden van bootcampscholing en lesmodules voor inzet van medewerkers zonder zorgachtergrond.

 

Technologie

Bij het bieden van VPT is inzet van technologie onvermijdelijk. Zoals je in de VPT waaier hebt kunnen lezen, is er ontzettend veel mogelijk. Graag lichten wij hier een aantal technologieën toe, in vorm van onderzoeken die gedaan zijn.

Daarnaast heeft Icare een podcast gemaakt over technologie: Er zijn steeds meer mogelijkheden als het gaat om het inzetten van hulpmiddelen en technologie in de wijkverpleging. Hoe kiezen we de juiste technologie? Waar lopen we tegenaan? Wordt technologie altijd al geaccepteerd of is het verschraling van de zorg? En wat vraagt het van ons als zorgverleners? Onder leiding van podcast host Reinier Hakvoort gaan in de tweede aflevering in gesprek: Teun Jonker (Innovatiemanager E-health en domotica), Dorrit Thiehatten (Wijkverpleegkundige & Casemanager dementie) en Margriet Rademaker (Verzorgende IG).

Klik op onderstaande link om de podcast te beluisteren via jouw favoriete kanaal. Icare podcast | Technologie tenzij… (springcast.fm)

Vilans heeft ook alle praktische tips rondom inzet van technologie bij VPT onder elkaar gezet: Hier houd je rekening mee bij inzet van technologie bij Volledig Pakket Thuis (VPT) – Waardigheid en trots voor de toekomst

Webinar huisartsen

Dokter Drenthe heeft in zomer 2023 een webinar opgenomen van/voor de huisartsen. Wil je meer duidelijkheid over je rol, en wat de rol van de huisarts inhoudt bij WLZ in de thuissituatie? Dan is dit webinar voor jou! Ook als je in de verpleging werkt, dan helpt dit webinar je om de rollen van de verschillende zorgverleners scherp te krijgen. Mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis en Dokter Drenthe.

“De zorgvraag van de toekomst en alle verschillende zorgpakketten komen aan bod en ook gaan we in op wie wanneer verantwoordelijk is. Ook bespreken we het belang van het netwerk en houden we aandacht voor de mantelzorger. Verder geven de gesprekspartners antwoord op vragen als: kan je met een Wlz-indicatie tijdelijk herstellen in een verpleeghuis? En waar kan je terecht als thuis wonen geen optie meer is?”(bron: Dokter Drenthe – De zorgvraag centraal in Wet Langdurige Zorg!)

Succesfactoren

Aansluiten bij de beweging Vertrouwd Thuis

Vanuit Zorgkantoor Zilveren Kruis is de beweging Vertrouwd Thuis gestart. Het verbinden en versnellen van de beweging bereiken we door een digitaal component (deze etalage) en een fysieke component (regionale aanjagers) De regionale aanjager stimuleert, faciliteert, informeert, inspireert de zorgaanbieder over het bieden van Wlz zorg thuis (en alle facetten die daarbij komen kijken) Ook fungeert de regionale aanjager als veranderconsulent. In deze rol staat hij/zij naast de interne projectleiders van ieder zorgaanbieder en helpt hen verder vanuit een organisatorische en veranderkundige perspectief.

De zorgaanbieders worden in 3 categorieën ingedeeld:

  • aspiranten
  • associates en
  • ambassadeurs

In dit start en opschalingsdocument  kun je lezen wat in ieder fase de zorgaanbieder doorloopt om uiteindelijk goed te kunnen opschalen.

Ieder regio heeft een eigen regionale aanjager, via onderstaande menu kun je zien wie de regionale aanjagers zijn. Heb je nog geen regionale aanjager en wil je toch even sparren? Neem contact op met landelijke aanjager Wlz zorg thuis Najla van Veen

In de praktijk

Communicatie

Communicatie is essentieel bij het starten en opschalen van VPT. Verschillende organisaties hebben verschillende voorbeelden aan communicatiematerialen opgesteld. Onderstaande kun je gebruiken ter inspiratie om je eigen variant van te maken.

Careyn heeft een zeer informatieve filmpje gemaakt over VPT. Hierin wordt ook gesproken over een “grenzenboekje” Dat is bij onderstaande downloads te vinden.

Er zijn verschillende podcasts en andere informatiebronnen ontwikkeld die interessant zijn voor de teams die starten of bezig zijn met Wlz zorg thuis. Mocht je andere interessante stukken hebben, laat het ons weten via het contactformulier.

Podcast over Wlz zorg thuis (Icare)

Icare heeft een podcast gemaakt over Icare GewoonThuis! De eerste aflevering gaat over waarom zij kiezen voor Icare GewoonThuis. Wat houdt het in en wat levert het op? Onder leiding van podcasthost Reinier Hakvoort gaan in gesprek: Fatmir Miftari (zorginkoper ouderenzorg van Zilveren Kruis), Sietske Ras (relatiemanager Icare) en Pauline van der Vijgh (kwartiermaker Icare GewoonThuis) Icare podcast | Waarom kiezen we voor Icare GewoonThuis (springcast.fm)

Podcast over CIZ aanvragen (Icare)

Icare heeft een podcast gemaakt over het aanvragen van een indicaties bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Hoe vraag je een goede indicatie aan? Waar loop je tegenaan? En hoe beoordeelt het CIZ? Wat is het verschil tussen een zorgzwaartepakket 4 en 5? Daar gaat het in deze podcast over: Icare podcast | Het Spook van het CIZ blijkt een rechtvaardige poortwachter (springcast.fm)

Vilans handreiking zorgprofessionals voor het intakegesprek

Vilans heeft ook een hele praktische handreiking ontwikkeld voor zorgprofessionals voor het intakegesprek: Handreiking: 5 stappen voor het intakegesprek van VPT in de wijk – Waardigheid en trots voor de toekomst

Overige informatie

Er is ontzettend veel informatie beschikbaar over VPT. Vilans heeft vanuit Waardigheid en Trots ook ontzettend veel informatie bij elkaar verzameld. Wij delen graag de informatie die zij hebben opgehaald afgelopen periode.

 

Zelf een initiatief of mis je iets?

Neem contact met ons op via onderstaande knop om een vraag te stellen of jouw initiatief te delen.

Neem contact op